Przywołują letnie wspomnienia i ucieszą każde podniebienie :)
Podaję przepis.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
200 g masła
4 żółtka
4 łyżki miodu
Sok z jednej cytryny
Skórka otarta z cytryny
Szczypta soli
2 łyżki kwiatów lawendy ( o tej porze roku suszone)
Jest to typowe kruche ciasto. Więc.... zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wycinamy ciasteczka. Polecane kształty to oczywiście świąteczne. Niestety moje foremki jeszcze do mnie nie dotarły, więc są okrągłe. Piec ok 12 min w 170 st.C.
Można posypać cukrem pudrem, żeby nabrały zimowego nastroju i gotowe.
Pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu.
Polecam :)
Ja chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa tez skorzystam, tym bardziej ze bede robila ciasto tylko z bialek wiec zostana mi zoltka...przepis jak znalazl!
OdpowiedzUsuń