niedziela, 21 stycznia 2018

Najlepszy Przepis na Pyszne Pierogi z Serem

Pierogi to moje ulubione danie na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Objadają się nimi wszyscy mieszkańcy sielskiego domku i goście, wliczając futrzastych milusińskich.

Kiedyś usłyszałam od jednego brytyjczyka, że pierogi to jedzenie ze wschodniej Europy dla bidnych. Jak on mógł obrazić tak pyszną i pracochłonną potrawę, ukochaną tak wielu naszych rodaków ;) Ów anglik nie jest już moim znajomym...

Z uwagi, że w sezonie wiosenno-letnim nie mam czasu na gotowanie, w zimowym okresie około świątecznym lepię pierogi w większych ilościach i mrożę. Oh, jak miło wyciągać gotowe pierożki.

Dzisiaj podam Wam przepis na pierogi z białym serem na słodko ok. 40sztuk.
Na ciasto potrzebne będą:

3 szklanki mąki pszennej,
ok szklanki ciepłej wody,
szczypta soli. 
Ten przepis pozwoli zrobić delikatne, świetnie dające się lepić i nierozpadające się w wodzie pierogi.
Mąkę wyspać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić dołek  i po trochu wlewać wodę. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, nie może się kleić do rąk. 
Gotowe ciasto wkładam do woreczka foliowego, żeby nie obeschło.

Farsz:
40dkg miękkiego tłustego twarogu,
1 opakowanie cukru waniliowego,
ok pół szklanki cukru pudru ( w zależności od smaku) 
Całość mieszam widelcem i farsz gotowy.

Ciasto rozwałkowuję dość cienko i wycinam kółka ok 12cm średnicy i nakładam farsz. Klejenie idzie bardzo sprawnie i niedługim czasie pierogi są gotowe do gotowania.
Wodę gotuję w większym garczku z ok 2 łyżeczkami soli. 
Pierogi są ugotowane gdy wypłyną na wierzch. Po minucie wyjmuję je na talerze. 
Posypuję cynamonem do smaku. Można też podać ze śmietaną, ale pyyycha, niestety to już wersja bardziej kaloryczna :) Proponuję podać z owocami sezonowymi ( lub po rozmrożeniu)

Moje pierożki wyglądają tak:

 Życzę smacznego :)

 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi w każdej ich postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli ciasto bez jajka?
    Angole przed rewolucją przemysłową i rabunkiem kolonialnym zdychali z głodu, o pierogach mogli tylko pomarzyć.
    Pozdrawiam,
    Hanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tych ciężkich czasach już dawno zapomnieli i teraz lubią się szczycić tym kim są no i oczywiście co jedzą. Chociaż ich potrawy to nic wyjątkowego. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń