Jeśli nie przepadacie za wędlinami i macie dosyć serów i serków na kanapki to proponuję super łatwe, zdrowe i co najważniejsze pyszne pasty.
Świetnie nadają się na przyjęcie, kanapeczki można ciekawie udekorować, są kolorowe i zachęcają do skosztowania.
Podaję trzy przepisy, które szczególnie polecam.
Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym - kolor bordowy
1 szklanka ugotowanej fasoli, lub puszka konserwowej
1/2 szklanki nasion słonecznika
2 ogórki kiszone
natka pietruszki
sól, pieprz
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Prażymy słonecznik na patelni. Ugotowaną fasolę i słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony.
Uwaga z solą żeby nie przesolić, z uwagi na kiszone ogórki, które same bywają słone.
Posypujemy natką. Pasta super smakuje również drugiego dnia.
Pasta z cieciorki - kolor żółty
2 szklanki ugotowanej cieciorki,
2 łyżki masła,
3 łyżki sosu sezamowego Tahini,
sok z cytryny,
pieprz, sól.
Cieciorkę (poprzedniego dnia namoczoną) gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z masłem, dodajemy sos Tahini. Dodajemy trochę wody z gotowania ciecierzycy, żeby gęstość nam pasowała. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytryny. Przystroić papryką lub pietruszką lub koperkiem.
Pasta jest źródłem magnezu, fosforu i żelaza.
Pasta brokułowa - kolor zielony
brokuł,
3 łyżki wiórków kokosowych,
sok z cytryny,
pieprz, sól,
kilka łyżek oliwy z oliwek.
Gotujemy i odcedzamy brokuła. Na patelni prażymy wiórki. Miksujemy brokuł, razem z ostudzonymi wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dolewamy oliwy.
Pasta jest super źródła wapnia.
Jest suuuuper pierwszego dnia. Drugiego niekoniecznie.
Moja ulubiona pasta..... ohhh wszystkie są przepyszne :)
Z pewnością wypróbuję inne przepisy na wzbogacenie mojego menu kanapkowego.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Pasty wyglądają bardzo apetycznie,a kolory- po prostu bajka. Stawiam na fasolową z ogórkiem. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper blog :)
OdpowiedzUsuń