To super szybka potrawa, łatwa w wykonaniu, zdrowa ze względu na warzywne i przyprawowe składniki. Można ją jeść na zimno, więc same zalety :)
Ok jest jedna wada... Jeśli kogoś żołądek nie znosi smażonego, to wtedy mniej polecana.
Swoje placuszki smażę na płytkim oleju, nie głębokim i też się udają :) Wiadomo, po usmażeniu jest sporo oleju do utylizacji, a ja nie lubię wyrzucać :)
Po usmażeniu kładę je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Mój przepis na Pakorę:
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek mąki pszennej,
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru,
kilka pokrojonych w kawałeczki sporych różyczek brokuła,
pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę,
marchewka, pietruszka, por również pokrojone w kawałeczki,
1/2 łyżeczki potłuczonej w moździerzu kolendry,
1/2 łyżeczki curry
sól,
pieprz,
Mieszam oba rodzaje mąki dodaję proszek do pieczenia. Dolewam zimnej wody tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dadaję pokrojone warzywa i przyprawy. Wszystko mieszam tak aby warzywa były ładnie oklejone ciastem.
Na patelnię wylewam ok 0,5cm oleju. Łyżką formuję niewielkie placuszki i smażę na patelni z obu stron po ok 10 min.
Świetnie smakują z sosem pomidorowym, lub indyjskim kokosowym sosem chutney.
Serdecznie polecam tą przepyszą potrawę jako przekąskę, lub dodatek to dania głównego. Jest super sycąca.
Wygląda pysznie :)))Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę:))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :) Ale jak dokładnie uformować te placuszki? Mi niestety nie wyszły tak ładnie, jak Tobie. Jakieś nieregularne kształty – dzieci się przestraszyły ;p Ale ważne, że było smaczne :) Zazwyczaj nie mam czasu na gotowanie, bo pracuję na etat. Bardzo lubię moją pracę (szkoła jazdy ALBAR), ale czasami, jak każdy normalny człowiek, wolałabym zwolnić i np. dopracować robienie takich idealnym placuszków ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń