To jest przepis dla osób ceniących zdrowe odżywianie i smaki owsianki.
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego.
Czyli warto jeść owsianki w każdej postaci :)
Jako miłośniczka lawendy, również tej kulinarnej postanowiłam urozmaicić przepis dosypując pączki tego cudownego kwiatuszka.
Przepis podejrzałam w jednym z czasopism i od razu wpadł mi w oko. Wykonałam swoją wersję i muszę przyznać że przypadł mi do gustu. Nawet po ostygnięciu następnego dnia dokończyłam porcję w postaci na zimno.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko
1/2 szklanki otrębów ( ja dodałam pszenne)
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki siemienia lnianego
po 3/4 szklanki malin, jagód
4 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczkę pączków lawendy
3 łyżki masła
Cukier puder do posypki
Kilka łyżek płatków migdałowych
Przygotowałam zapiekankę w następujący sposób:
Zmieszałam jajko, mleko, cukier, cynamon, otręby, siemię lniane, płatki owsiane, pestki oraz lawendę.
Wylałam całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypałam owocami i płatkami migdałowymi. Resztę masła w postaci wiórków rozprowadziłam po wierzchu.
Zapiekałam w piekarniku, pod przykryciem z folii aluminiowej w 170st C, przez 30min. Następnie przez 5 min piekłam bez żadnego przykrycia.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem i gotowe.
Z pewnością mogą powstać jeszcze inne odmiany tej owsianki, w zależności od naszych upodobań.
Wygląda na bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńLubię owsiankę, więc Twoją wersję będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuń